Vad är hasardspel?

Hasardspel är ett samlingsnamn för en mängd olika spel där man spelar om pengar och slumpen i de flesta fall avgör vem som vinner. Dessa sorters spel spelas ofta på casinon och man använder sig ofta av kort eller tärningar när man ska spela dessa spel.
Exempel på hasardspel är poker, roulette, craps, slots och odds.

Inom poker gäller det att ha bättre kort på handen än dina motspelare. Du satsar sedan dina chips/spelmarker av olika värde beroende på hur mycket du tro på din korthand i jämförelse till dina motspelares kort. Hur många kort som används varierar beroende på vilket pokerspel du spelar. Poker är nämligen ett samlingsnamn för alla hasardspel som innefattar kort.

Roulette är spelet där en liten kula avgör om du vinner eller ej. Kulan snurras på ett litet röd-svart randigt hjul med små numrerade fack, och beroende på vilket fack kulan slutligen hamnar i så vinner eller förlorar du. Man satsar pengar på antingen vilken färg eller vilket nummer man tror att kula kommer hamna på. Satsar man på färg har man större chans att vinna, men om man istället vill gissa på nummer så blir den eventuella vinsten större.

Inom craps använder man två tärningar och spelet går i det stora ut på att gissa vilka siffror tärningarna kommer att visa. Ett stort antal spelare kan delta samtidigt och vare sig man kastar tärningen eller endast står o ser på kan man prova sin lycka med att vinna pengar. Med tärningarna i handen gäller det att slå ett visst nummer och står du bredvid gäller det att gissa på vilket nummer som kommer att visas på tärningarna.

Slots är det spel som även de yngre kanske kan relatera till. Spelet spelas på särskilda slotsmaskiner och det gäller att få upp en viss kombination av symboler på maskinen för vinst. Oftast är det mellan tre och fem hjul som snurrar på skärmen och det är på dessa man ska försöka på den rätta kombinationen. Vilken kombination man får är det slumpen som avgör.

Odds innebär att satsa pengar på en händelse. Oftast sker detta inom sportens värld där man kan satsa pengar på vilket lag som kommer vinna en match eller ta sig till final i ett stort mästerskap. Man kan även spela på odds på andra saker som till exempel var årets första snö kommer att falla eller vem som vinner Melodifestivalen.